Misschien heb je binnenkort een gezellig etentje of borrel met vrienden en je weet al dat er een aantal glazen wijn of bier gedronken worden. Je hebt de auto al bewust thuisgelaten, maar mag je eigenlijk fietsen met alcohol op? In dit artikel vertellen we je er alles over de alcohollimiet voor de fiets, e-bike en speed pedelec!

Wat is de alcohollimiet voor de e-bike in Nederland?

Waarom is er überhaupt een alcohollimiet? Het is heel eenvoudig, omdat alcohol de prestaties vermindert en ook het nemen van risico’s verhoogt. Bovendien vertraagt het reactievermogen, wordt het zicht beperkt en worden afstanden verkeerd ingeschat. Alcohol heeft ook een negatief effect op de coördinatie, de fijne motoriek en het evenwichtsgevoel. Ben je van plan om op een e-bike te stappen? Beperk je alcoholgebruik tot een minimum!

Maar hoeveel alcohol mag je wettelijk drinken om nog veilig de weg op te kunnen?

  • In Nederland mag je met 0,5 promille of meer niet met een e-bike de weg op. Dit is hetzelfde als met de auto of motor.
  • Wanneer je wordt aangehouden met meer dan 0,5 promille in je bloed, mag je rijbewijs niet worden ingenomen. Wel kan een rijverbod van een paar uur worden opgelegd.

Het is moeilijk om concreet vast te stellen hoeveel glazen je mag drinken om deze hoeveelheden te bereiken. Het hangt onder andere af van je postuur, gewicht en geslacht. Als je dit niet wil uitrekenen kun je de volgende vuistregel volgen: Na 1,5 glas is er een grote kans dat je al aan 0,5 promille zit, dus raden we je aan om geen voertuig te besturen. Om al deze gevolgen te vermijden en je eigen veiligheid te garanderen, raden we het volgende aan: laat je fiets of e-bike staan of neem deze aan de hand mee wanneer je alcohol hebt gedronken.

Is er een verschil tussen de limieten voor rijden onder invloed voor e-bikes en speed pedelecs?

Nee, dat is niet het geval. Dit is omdat speed pedelecs met een bestuurder onder invloed, net als auto’s en fietsen, een gevaar vormen in het verkeer. Net als bij een reguliere elektrische fiets kan er voor een promillage van meer 0,5 een boete worden geschreven.

Dat onder invloed fietsen op een speed pedelec niet mag is niet zo gek: een speed pedelec kan namelijk maximaal 45km/u. Bij deze snelheden kunnen ongelukken extra vervelend zijn. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat gebruikers van een speed pedelec verplicht zijn een helm te dragen.

Welke straf kan ik krijgen voor een overtreding wegens rijden onder invloed?

Als je met alcohol op fietst en vervolgens een controle krijgt, betrokken raakt bij een ongeval of een gevaar vormt voor andere weggebruikers, kan de politie je alcoholpromillage testen. Voor e-bikes en speed pedelecs gelden dezelfde gevolgen.

  • Bij overschrijding van 0,5 promille kan een boete van maximaal 140 euro worden gerekend. Het precieze bedrag hangt af van de omstandigheden.
  • Je kan een rijverbod krijgen van meerdere uren.
  • In het geval van openbaar dronkenschap kunnen er mogelijk nog extra boetes en straffen worden gegeven. Ook dit is afhankelijk van de omstandigheden.

Belangrijk om te weten: Er geldt een strikt alcoholverbod voor beginnende bestuurders tijdens hun proefperiode en de limiet is 0,0 promille. Dit geldt zowel voor autorijden als fietsen. Daarom raden we je ten zeerste af om tijdens je proefperiode alcohol te drinken en daarna de weg op te gaan.

Om vervelende ongelukken en boetes te voorkomen, raden we je aan om je fiets thuis te laten of aan de hand mee te nemen als je een paar drankjes op hebt. Op deze manier kun je de veiligheid op de weg garanderen, niet alleen voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers. Het is namelijk moeilijk om je eigen alcoholpromillage zelf te meten. Daarnaast kun je beter het zekere voor het onzekere nemen!

Alcohollimiet e-bike

Bron: Gazelle