Vorig jaar startte de Vuelta nog in Nederland, maar in 2023 starten de renners weer ‘gewoon’ in Spanje. Barcelona is op 26 augustus het toneel van de grote start van de Ronde van Spanje. Wat staat de renners te wachten gedurende ruim drie intensieve weken?

De Vuelta 2023 vangt aan met een ploegentijdrit in Barcelona, gevolgd door de 2e etappe van Mataró naar de Montjuïc, de iconische stadsberg van Barcelona.

In de 3e etappe zetten de renners koers naar Andorra, waarbij de finishlijn is getrokken bij het skiresort boven Arinsal. In de laatste 6,9 kilometer stijgt de weg gemiddeld met 8,2%. De 4e etappe leidt naar de kustplaats Tarragona met een vlakke eindsprint, terwijl de 5e etappe, ondanks een heuvelachtig begin, niet al te uitdagend lijkt voor de sprinters.

Het tweede deel van de eerste week voert de Ronde van Spanje over wegen in Valencia. Etappe 6 presenteert een heuvelachtige uitdaging met een klimfinish naar de sterrenwacht van Javalambre, een 11,2 kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8%. Etappe 7 wordt weer een etappe voor sprinters, terwijl etappe 8 de renners van Denia naar Xorret de Catí brengt. Dit is dezelfde plek waar Alaphilippe in 2017 triomfeerde in een pittige finale. De klim van 5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 9% (met pieken tot 18%) wordt gevolgd door een 2 kilometer lange afdaling, gevolgd door een licht oplopende slotkilometer.

In de 9e etappe gaan de renners over bergachtig terrein naar een onregelmatige slotklim van 8,1 kilometer. Delen met dubbele cijfers stijgingspercentage wisselen zich af met korte afdalingen, waardoor het gemiddelde stijgingspercentage op 5,4% uitkomt.

Week 2

De Vuelta vermijdt dit jaar het diepe en hete zuiden en concentreert zich voornamelijk op de noordelijke helft van Spanje. Zo keert Valladolid terug in etappe 10 voor een individuele tijdrit van 25 kilometer.

Een opvallend kenmerk is de gelijkenis met de Vuelta van drie jaar geleden, toen de race vanwege de COVID-19-pandemie later in het jaar en zonder publiek werd verreden. In de 11e etappe keert de race terug naar La Laguna Negra, waar Dan Martin in 2020 Roglic en Carapaz achter zich liet. De 7,7 kilometer lange klim naar het bergmeer heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8%, met een piek van 10,5% in de laatste 700 meter.

In etappe 12 krijgen de sprinters weer een kans, terwijl etappe 13 het tegenovergestelde biedt met de aankomst op de Col du Tourmalet. Deze beruchte beklimming was in 2020 ook gepland, maar werd op het laatste moment geannuleerd vanwege de coronamaatregelen. Met meer dan 4.200 hoogtemeters en een slotkilometer in dubbele cijfers is dit een uitdagende etappe.

Etappe 14 voert door zowel de Franse als de Spaanse Pyreneeën en eindigt bij skioord Larra-Belagua, vlakbij de Spaans-Franse grens. Na drie beklimmingen stijgt de slotklim van 9,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3%. Etappe 15 brengt een vleugje van 2020 terug, met een route van Pamplona naar Lekunberri, zij het ditmaal minder uitdagend. De finish is heuvelafwaarts.

Week 3

De 16e etappe heeft licht heuvelachtig terrein en eindigt met een slotklim van 5 kilometer met hellingen tot 14%. De 17e etappe wordt echter een uitdaging, met de beruchte El Angliru als hoogtepunt. Na twee inleidende beklimmingen eindigt de etappe na 12,4 kilometer op deze berg met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,9% en een steilste strook van 23,5%!

In etappe 18 wordt de trend voortgezet, met na vier beklimmingen een slotklim van 8,3 kilometer en een stijgingspercentage van 8,5%. Etappe 19 biedt daarentegen weinig hoogtemeters en is perfect voor de snelle sprinters.

De laatste uitdaging voor de klassementsrenners komt in etappe 20, met maar liefst 10 gecategoriseerde beklimmingen verspreid over 4.000 hoogtemeters. Dit doet denken aan heuvelklassiekers zoals Luik-Bastenaken-Luik.

De Vuelta 2023 eindigt op een vlak stadscircuit in Madrid, waarbij de 21e etappe een uitnodiging is voor de sprinters om te schitteren.

Vuelta 2023