Moederfiets, mamafiets, family fiets… misschien heb jij er weleens van gehoord. Maar wat zijn de voordelen van zo’n fiets? Je leest er hier alles over!

Wat is een family fiets?

De term moederfiets wordt eigenlijk niet meer gebruikt. Wij hebben diverse family bikes in onze collectie, simpelweg omdat papa de kinderen ook weleens naar school of naar de opvang brengt met de fiets. Een family fiets (of mamafiets/moederfiets) is een fiets die speciaal ontwikkeld is om kinderen te vervoeren. Deze fietsen zijn dus perfect passend gemaakt voor kinderzitjes, maar ook om extra veel bagage mee te kunnen nemen.

Alle voordelen van een family fiets op een rij

  • Lage instap: zo kun je makkelijker op- en afstappen op de fiets. Wel zo handig!
  • Extra ruimte tussen het zadel en het stuur: het valt niet op, maar je merkt het wel – zeker als je een kindje in een voorzitje hebt. Zo hoef je jezelf niet meer met veel moeite op het zadel te manoeuvreren, maar ga je gewoon zitten en heb je zelfs nog wat ruimte over. Hierdoor kun je ook makkelijker en dus veiliger afstappen.
  • Extra draagkracht: gewone fietsen hebben een draagkracht van 120 kilo. Family fietsen hebben een draagkracht van 170 kilo.
  • Breder stuur: het stuur van de family bikes is net wat breder dan normaal waardoor je meer ruimte hebt voor een voorzitje voor je kind en je ook meer controle over je stuur hebt.
  • Dubbele standaard: je kent het wel, je bent op de plek van bestemming en wilt je fiets parkeren. Doordat je fiets schuin komt te staan als je ‘m op de enkele standaard zet wordt het een uitdaging om deze rechtop te houden (zeker als je een kind en boodschappen mee hebt). Met de dubbele standaard is dat verleden tijd en staat je fiets stabiel rechtop.
  • Stuurslot: ook heel handig bij parkeren is het stuurslot, waardoor het stuur niet meer zal draaien.
  • Wel of geen voordrager: een voordrager is handig voor het meenemen van bagage. Bij een normale stadsfiets met voordrager kan er vaak geen kinderzitje op. Dit komt doordat de voetensteuntjes verder naar voren komen en het rek dan in de weg zit. Bij een Cortina U4 Transport Family is de voordrager iets verder naar voren geplaatst zodat er genoeg ruimte is voor de voetensteuntjes.

Family fiets met stuurslot

Wanneer heb ik een family fiets nodig?

Je kleintje kan mee in het voorzitje vanaf ongeveer 9 maanden. Belangrijk is dat hij/zij goed zelf kan zitten. Wil je fietsen met je kleintje en twijfel je of je een specifieke family bike of moederfiets nodig hebt? Dat snappen we heel goed! Veel kinderzitjes passen namelijk ook op een gewone damesfiets. Gewone fietsen hebben niet de voordelen van family bikes, zoals het verstevigde en verlengde frame en de extra draagkracht. Bedenk dus voor jezelf wat jouw behoeftes zijn.

Is een family fiets veilig?

Met een family fiets kun jij je kinderen veilig vervoeren. Daarnaast is het natuurlijk voor jezelf ook gezond om in beweging te blijven. Dankzij alle voordelen is een family bike extra stabiel, stevig en veilig. Op- en afstappen gaat veiliger dankzij het verlaagde frame. Tijdens het fietsen heb je meer controle door het brede stuur en het wegzetten van je fiets gaat prettig dankzij de dubbele standaard en het stuurslot.

Elektrische family fietsen

Je neemt als moeder of vader best veel gewicht mee als je de kinderen en de bagage vervoert op een fiets. Trappen geblazen, dus! Wij hebben diverse elektrische family fietsen in ons assortiment. Zo heb je altijd wind mee!

Family fiets met voordrager en voorzitje

Bron: Cortina